Home Landen Reisinformatie over China

Reisinformatie over China

PDF Afdrukken E-mail
Gebruikerswaardering: / 3
LaagsteHoogste 
Geschreven door Marcel Martens   
zaterdag, 20 juni 2009 07:07

Onze ervaringen en tips over reizen door China

Wij delen graag onze ervaringen over China zodat u zichzelf beter kunt voorbereiden op uw reis. U vindt hier dan ook praktische tips, aanbevelingen en do's and don'ts.
Onze eerste ervaring is dat het er erg goedkoop is voor onze levensstijl. Voor een goed diner met twee personen moet je rekenen op zo'n 150 Yuan wat ongeveer € 15 is inclusief drinken. Thee is gratis bij het eten en ze komen dan ook continue je kopje vullen. Als je iets anders wilt vraag ernaar.
Je krijgt overal bonnetjes van en voor. Bijvoorbeeld bij het inchecken bij een hotel krijg je een bonnetje van de deposito die je hebt gedaan. Dit kan niet overal met creditcard dus zorg voor cash. Je betaalt je hotelkamer vooraf met daarbij een borg. De borg wordt later verrekend met bijvoorbeeld de minibar of gebruik van de bar of zelfs je was.

Chinezen Vriendelijk en hulpzaam

Om te beginnen moet ik zeggen dat de mensen er bijzonder vriendelijk en hulpzaam zijn. Veel van de jongeren spreken Engels en helpen je dan ook graag, zelfs als dat betekent dat ze daarvoor vrienden of bekenden moeten bellen.

Taxi's in China

Taxi's zijn goedkoop en ze rekenen per kilometer. Dit varieert van 1,5 tot 2,5 Yuan per kilometer. Ze kennen niet overal de weg dus sta niet raar te kijken als ze meerdere malen de weg moeten vragen. Maar voor deze prijs vinden wij dat niet zo erg. Neem bijvoorbeeld een ritje van Beijing airport naar hartje centrum dit kost 93 Yuan zo'n € 10 voor een ritje van 45 minuten.
Je herkent de taxi's aan de kleuren en een taxibordje op het dak. Ook hebben ze allemaal een sticker op de ruiten naast de passagiersbank. Dit is een ovale sticker met daarop het tarief.
Ook hier kijken ze raar op als je ze fooi geeft, maar wij doen het gewoon.

Reizen met de Trein door China

China heeft een goed treinnetwerk en de kaartjes zijn niet duur. Kaartje worden verkocht op stoelnummer dus als je met meerdere bent, vraag dan naar stoelen bij elkaar. Je kunt in de meeste hotels treinkaartjes kopen waarvoor ze een kleine fee vragen. Wil je zelf je kaartje kopen dan kan dat op het drukke station maar ik raad aan dat een dag van te voren te doen bij een verkooppunt in de stad. Er zijn wel verschillende soorten treinen, dus let goed op bij het kopen van een kaartje, je hebt namelijk een gewone trein en een Fast Train (soort TGV). De snelle trein is super lux en heeft ruime stoelen. Een kaartje van Beijing naar Zhengzhou kost 256 Yuan en duurde slechts 5 uur. De trein van Zhengzhou naar Xi'an was echter een gewone trein en kostte slechts 73 Yuan. Deze is meer te vergelijken met onze oude NS-treinen en beschikt alleen over bakjes en doet er ook een stuk langer over (8 uur). In de Fast Train staan tray's met water die je gewoon kunt pakken en ook is er een goed en schoon toilet aan boord. In de normale trein kun je het toilet beter vermijden aangezien het alleen een gat is en het er niet zo schoon is. 
Zorg er in alle gevallen voor dat je een half uur voor vertrek op het station bent, aangezien je vanuit een wachtkamer het perron op gaat als de trein er staat en het is altijd even zoeken naar je stoel.
P.S. met een nachttrein hebben we nog geen ervaring.

Vliegen in China

Ook hiervoor geldt dat je in de meeste hotels ook een vliegticket kunt boeken. Ook hiervoor rekenen ze een extra fee (20 Yuan per ticket). Voor een vlucht van Xi'an naar Chengdu betaalde wij 600 Yuan zo'n € 60. Dit gaat natuurlijk een stuk sneller.

Geef geen extra fooi

Telkens als wij lekker hebben gegeten in een restaurant willen wij fooi geven voor de goede zorgen. Dit weigeren ze echter aan te nemen en ze lachen erom. Wij weten nog niet of het onbeleefd is of dat ze het niet mogen aannemen. Wel is het zo dat ze op veel plaatsen 10% service kosten in rekening brengen wat volgens ons de tip is. We spraken een Amirikaan in Xi'an die ons wist te vertellen dat het hier niet de bedoeling is dat je fooi geeft. Ze rekenen immers al de 10% service kosten bij de rekening. Dus verpest het niet voor de mensen na je zei hij. Wij hebben dan ook geen fooi meer gegeven.

Don'ts

Als je een fiets taxi pakt vraag dan naar de prijs of schrijf het ergens op en laat hen de prijs bevestigen. Wij zijn belazerd maar ook andere die wij tijdens de reis hebben gesproken. Ze steken dan bijvoorbeeld 3 vingers op voor 3 Yuan maar dan blijken ze 300 te bedoelen. Dat is dan weer erg duur. Ze komen dan met een boekje met prijzen aanzetten maar dat is uiteraard pas achteraf. Dus onze tip schrijf het op en laat ze het bevestigen.
Tijdens het eten is het zeer onbeleefd om met je chopsticks te wijzen naar mensen of ermee rond te zwaaien. Ga er ook niet mee op de tafel trommelen en laat je stokjes ook niet rechtop in een rijstkommetje staan maar leg ze op je bordje of de daarvoor bestemde houder.

Do's

Als je gebruik wilt maken van een Tour spreek dan van te voren goed af wat je precies wilt zien en dat je niet geïnteresseerd bent in winkels of fabrieken (tenzij je dat natuurlijk wel wilt meemaken). Wij hebben inmiddels gebruik gemaakt van twee georganiseerde tours en bij beide is het zo dat ze je overal mee naartoe nemen, bijvoorbeeld een Jade-fabriek met winkel en een zijdefabriek of vazenfabriek. Dit gaat natuurlijk allemaal ten kosten van de tijd die je hebt bij de bezichtiging waarvoor je gaat. Vraag ook hoe het zit met lunch of deze is inbegrepen of niet. Doe het zelfde voor de entree van parken en bezichtigingen en vraag altijd of er een Engels sprekende gids bij inbegrepen is.

Onze tips

Dingen waarvan wij vinden die je zeker niet mag missen:

  • Roast Duck (Wij vinden het lekker en het is een mooie attractie om de bereiding te zien.)
  • Theeceremonie (Hier geven ze uitleg over de soort thee en hun werking.)
  • De grote muur beklimmen.
  • Het Terracottaleger.


Lees hier ons complete verslag.
Bekijk hier onze foto's.

Laatst aangepast op zondag, 12 juli 2009 10:46